Pod tímto názvem se skrývá legendární a až tajuplný nápoj, který vznikl v 18. století ve Švýcarsku. Původní originální destilát neobsahuje žádné umělé přísady – sladidla, barviva, aromata; jedná se o ryze přírodní produkt.
Základem absintu neboli Absinthe je trojice bylin včetně listů a květů: pelyněk Artemisia absinthium L., který se nazývá také velký pelyněk; bedrník anýz Pimpinella anisum, fenykl Foeniculum. Dalšími bylinami pro zlepšení chuti jsou meduňka lékařská, badyán a yzop lékařský. Barva nápoje je zpravidla zelenkavá (historicky byl označován jako zelená víla la fée verte), ale může mít i bezbarvou formu. Tento vysoce alkoholický destilát obsahuje od 45 do 74 % alkoholu, a proto by se měl před konzumací ředit vodou.
Pelyněk Artemisia absinthium L. není však určen pouze k výrobě alkoholických nápojů. Má mnoho léčebných účinků, používá se v alopatii i homeopatii, a dokonce se o něm uvažuje jako o jedné z ingrediencí, která by přicházela v úvahu při výrobě léku proti Covid-19 (zdroj).
V roce 1915 byl jak v Evropě, tak i ve Spojených státech Amerických tento kontroverzní nápoj zakázán. Výjimkou bylo několik evropských zemí – Portugalsko, Rakousko-Uhersko, Švédsko, Španělsko a Velká Británie. Nápoj byl označen za škodlivý, neboť kromě vysoko procentního obsahu alkoholu má psychotropní účinky.
V současnosti se objevují na trhu dva druhy absintu. Tím prvním je původní švýcarský typ, který je destilovaný a označuje se jako pravý absinthe. Pije se ředěný vodou v poměru 1:3. Smícháním s vodou získá nápoj mléčný zákal, tzv. louche.
Druhá varianta vznikla u nás v 90. letech minulého století. Má modravou barvu a je označována jako absint český, bohémský, východoevropský. Tento absint je jiný, protože vzniká jinou technologií. Neobsahuje všechny potřebné původní byliny, a kromě řádné destilace se tento absint pouze filtruje. Proti pravým absinthům je jeho chuť výrazně hořká a správně by tento mok vůbec neměl být za absinthe považován.