Golf jinýma očima

Svůj volný čas trávíme odlišně, ale vždy se ho snažíme užít naplno. Nezáleží na tom, jakou formu relaxu využíváte, podstatné je požitek. Někomu stačí procházka, jiný má zalíbeni na gauči s věrným společníkem, ovladačem. Ale dnes se společně podíváme na sport jménem GOLF.

Ať jste se s ním setkali jen z doslechu nebo náhodně, určitě stojí za povšimnutí. Mnoho z nás má stejný názor….GOLF? ….nikdy jsem ho nehrál. GOLF? …to není přece sport. Jo GOLF….to hrají jen pracháči, k tomu se jen tak nedostaneme. GOLF?…. to je ta nudná hra, do toho míčku se musí trefit každý, na tom nic není. Názorů na GOLF je hodně a jsou odlišné. Otázkou je, jakýma očima se na něj díváte a vnímáte. Nicméně pokud máte možnost, vyzkoušejte si zahrát GOLF. I když se pro některé lidi zdá být GOLF nudný nebo nezajímavý, možná právě vy v tomto sportu najdete zalíbení.

GOLFOVÉ KOUZLO

Určitě se shodneme, že GOLF je zajímavý sport a stojí alespoň za zkoušku. Je pravdou, že není tak viditelný jako ostatní sporty. Možná je právě teď čas, tento sport vnímat jinýma očima.

Muž držící golfový míček

Co nám GOLF přináší a co od něj můžeme očekávat?

Rozhodně Vám přinese zasloužený odpočinek od fyzické a psychické zátěže. Pohybujete se v přírodě na čerstvém vzduchu. Očima hltáte zelenou plochu různého terénu, ve které svítí golfové míčky. Jste obklopeni pouze klidem a soustředěností.

Jestliže jste se rozhodli pro tento sport, pak je dobré nemít žádná očekávání. Pokud jste začátečník, trpělivost bude Váš jediný protivník. I když se zdá být jednoduché odpálit ten pidi míček, opak je pravdou. Takže jestliže Vás zaujmul, dejte mu čas, aby Vás začal bavit a vnitřně naplňovat.

CO VÍME O GOLFU?

S jistotou můžeme říct, že se jedná o venkovní sport. Zatravněná plocha různého terénu, která není jednotvárná. Někdo by mohl říct, že je to hrbolatý trávník s dírami…skoro!

Rozhodně GOLF patří mezi klubové a míčové sporty. Jednotlivý hráč za použití různých holí, odpaluje golfové míčky do řady jamek na hřišti. Pro hráče je klíčové dostat míček do jamky za co nejnižší počet úderů.

I GOLF má svoji historii a ta uvádí, že první zmodernizovaná GOLFOVÁ hra vznikla v 15 století. Úplně první největší turnaj se odehrál v roce 1860 ve Skotsku. Patří mezi nejstarší turnaj na světě, který známe pod názvem BRITISH OPEN.

Nesmíme opomenout hráče jménem Gary Payer, který je považován za jednoho z největších hráčů GOLFOVÉ historie.

Golfová hůl založená u míčku

PRAVIDLA, PŘEDPISY A ETIKA GOLFU

Základy slušného chování a etiketa jsou u Golfu silnými kořeny. Od hráče se očekává, že se bude chovat ohleduplně a bude dodržovat daná pravidla.

° OBLEČENÍ: u žen jsou zakázaná odhalená ramena, trička bez límečku a modré džíny. Obvykle jsou oblečeny do sportovních šatů s límečkem nebo stojáčkem. V toleranci jsou i sukně nebo šortky, které jsou doplněné tričkem s límečkem nebo stojáčkem. Ideálním oblečením pro muže jsou kalhoty nebo šortky, které doplňuje tričko se stojáčkem nebo límečkem. Pro obě pohlaví platí golfová obuv.

° BEZPEČNOST: při odpalu golfového míčku dbáme na bezpečnost, aby nebyl nikdo zraněn. Nikdy neodpalujeme, pokud je někdo ve směru rány. Jestliže míček letí směrem k ostatním hráčům, hlasitě voláme FORE.

° TICHO, KLID, OHLEDUPLNOST: spoluhráče bychom neměli rušit při odpalu hlasitým hovorem nebo mu narušovat jakkoliv jeho klid. Při GOLFU je zakázáno používat mobilní telefon.

° TEMPO HRY: jestliže je při hře někdo rychlejší než vy, pak ho přednostně pustíte. Jestliže jste dokončili jamku, pak je na místě opustit GREEN, abychom uvolnili místo pro další hráče. Při hledání golfového míčku je povolený pětiminutový limit.

° PRAVIDLA GOLFOVÉHO HŘIŠTĚ: vždy dodržujeme stanovená pravidla, která jsou dána GOLFOVÝM RESORTEM.

 

Pokud jste našli zalíbení v GOLFU, pak je na čase si obstarat zelenou kartu a potřebné vybavení pro tento sport. Začít něco nového, může být velkým přínosem, i když si myslíte pravý opak. GOLF je ideálním sportem, který Vás soustředěností dokáže plně odpoutat od reality a všedností.